lauantai 16. elokuuta 2008

Kansanedustajille työttömyydestä

Julkaisufoorumi 24d


Entinen tai nykyinen kansanedustaja, mitä olet tehnyt ja aiot tehdä työttömyyden vähenemiseksi, työttömyysturvan kohentumiseksi ja koulutuspolitiikan tervehtymiseksi?

Huippuosaajien kilpailukykyinen Jyväskylä, kuten kaupunkia kutsutaan maakuntalehdessä ja yliopistossa, johtaa maan työttömyystilastoja. Toukokuun lopussa prosentti oli 10,9. Suomen Ateena kunnostautuu eritoten korkeasti koulutettujen työttömyydessä. Myös muu Keski-Suomi ja Suomi potee. Kun kansanvalta kapenee, onko ihmisellä arvoa?

Presidentti Tarja Halonen muistutti kesäkuussa aiheellisesti, että ihmisoikeustilannetta tulee seurata. Poliitikkojen on puututtava jämäkästi eriarvoisuuteen. Sorrettujen itsensä – työttömien, vanhusten, pikkulasten vanhempien – on mahdotonta saada tilanteeseensa korjausta.

Miksi moni 50-vuotias nainen, joka osaa, haluaa ja jaksaa jatkaa alallaan, nakataan sivuun? Miksi ikääntyvät eivät pääse työttömyyseläkkeelle? Onko totta, että pitkäaikaistyötön saa päivärahaa/työmarkkinatukea 24,51 euroa viideltä päivältä viikossa miinus verot? Huolimatta siitä, miten monta vuosikymmentä hän on palvellut Suomea kutsumuksellisesti ja korvauksettomia ylityötunteja laskematta. Lomat ovat voineet jäädä pitämättä. Kaikkensa työssä 30 vuotta antanut on ehkä sysitty työttömien ghettoon ainoana kiitoksena vuosikymmenien pyyteettömästä uurastuksesta yksi lause sähköpostiviestissä. Kutsumustyötä voi jatkaa korvauksetta vapaaehtoistehtävissä, mutta sillä ei elä.

Toteutuuko Sinusta Suomessa perustuslain ja tasa-arvolain henki ja kirjain, eli onko työvoima valtiovallan erityisessä suojeluksessa ja ovatko suomalaiset yhdenvertaisia? Onko työttömyyskorvaus noussut yhtä paljon kuin Sinun palkkasi? Reilun Suomen kansanedustajat eivät käytä vastauksessaan tilastokikkailua. Työtön on ihminen, ei luku tilastossa.

1 kommentti:

Karoliina kirjoitti...

Samoin olen omalla työpaikallani kokenut, kuinka vanhempaa, kokenutta työntekijää ei arvostettu, vaan mieluummin annettiin lähtöpassit. Surullista.