perjantai 15. elokuuta 2008

Keski-Suomi nousuun

Julkasufoorumi Keskisuomalainen



Keski-Suomi nousuun yhteistoimin, yhteisvoimin

Keski-Suomessa tehdään vireää vapaaehtoistyötä asukkaiden hyväksi, päämääränä maakunnan kukoistus. Onhan tätä työtä tehty iät ajat, mutta nyt on syntynyt uusi yhteishenki. On löydetty tätä päivää vastaavat toimintatavat ja kanavat. Mikä parasta, toiminta tapahtuu asukkaiden ehdoilla. Lähtökohtana on kysymys, mihin Keski-Suomi tarvitsee meitä. Mitä voimme itse tehdä keskisuomalaisten parhaaksi?

Suomen sydän vai siirtomaa-Suomi?

Ei anneta maakunnan taantua siirtomaa-Suomeksi! Kehitetään yhdessä sitä, mikä meillä on parhainta. Keski-Suomessa onkin viime vuosina kokoonnuttu keskustelemaan ja toimimaan kansalaisyhteiskunnan hengessä. On luovuttu nurkkakuntaisuudesta ja eturyhmien vastakkainasettelusta – on puhallettu yhteen hiileen. Tulisieluiset ja pyyteettömät toimijat ovat järjestäneet toimintaa eri paikkakunnilla, ja välillä kokoonnutaan joukolla yhteen, maakuntaväkeä tapaamaan.

Juuri Jyväskylässä pantiin aikoinaan alulle suomenkielinen oppi- ja kirjasivistys. Keski-Suomessa on taottu sampoa toistasataa vuotta. Opettajaseminaari oli yliopiston edeltäjä kouluttaessaan maakuntaan ja maahan erinomaisia opettajia. Seminaarin ja yliopiston väki on perustanut lukuisia yhdistyksiä. Jo Uno Cygnaeus pyrki kaupungin muiden vaikuttajien kanssa tehostamaan tyttöjen koulutusta. Hänen aikoinaan kirjoja kirjoitettiin ja lehtiä julkaistiin täällä. Minna Canth kirjoitti Jyväskylässä maan vanhimpaan suomenkieliseen, nykyäänkin toimivaan sanomalehteen. Elsa Heporauta matkusti täältä Budapestiin naisten äänioikeuskongressiin ja myöhemmin kansalaissodan itärintamalle.

Ei tarvitse ihannoida menneisyyttä, mutta sitä kannattaa aina välillä silmätä. Opimme siitä, ja samalla saamme intoa maakunnan rakentamiseen. Se tapahtuu myös aattein ja miettehin, ja uhrautuvaisella talkootyöllä. Täällä on opittu keskustelukulttuuria Jyväskylän Kesässä. Kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä on runsaasti. Nyt on maakunnallisen yhteistyön vuoro.

Kaikki kunnia yhdistyksille, kulttuuritapahtumille ja yhteisöille, jotka rikastuttavat maakunnan henkistä elämää. Tervetuloa myös Keski-Suomen kulttuuriyhdistyksen työhön. Yhdistys perustettiin elokuussa 2004 maakuntaväen yhdyssiteeksi. Se vaalii maakunnan kulttuuria ja edistää asukkaiden omakohtaista kulttuuriharrastusta.

Yleisötilaisuuksia

Poliittisista puolueista riippumaton yhdistys kokoaa eri tavoin ajattelevia keskisuomalaisia keskusteluun toistensa kanssa. Se on järjestänyt lukuisten tahojen kanssa useita suuria seminaareja ym. yleisötapahtumia, joiden aiheina ovat olleet mm. humanismi, Keski-Suomen kulttuuri ja kirjallisuus, yhteiskunnan arvot, kristillinen kulttuuri.

Tilaisuuksissa ovat esiintyneet mm. kansanedustajat Kalevi Olin ja Ahti Vielma, teatterinjohtaja Aila Lavaste, piispa Simo Peura, professorit Erkki Peuranen, Teivas Oksala ja Jussi Kotkavirta. Toimintaa on Keski-Suomen eri paikkakunnilla.

Ymmärrämme kulttuurin avarasti: se käsittää monia elämän ja toiminnan alueita. Olemme ajaneet mm. kirjakaupunkiasiaa ja sivukirjastojen säilyttämistä. Haluamme tukea yhteiskunnallista solidaarisuutta. Jäsenet ja seutukunnat voivat esittää meille toivomuksia toimintamme suunnasta.

Seuraavaksi on vuorossa Suolahti-ilta, joka valottaa aihetta Suolahti sata vuotta sitten. Kirjailija, maisteri Seija Tuohesmaa kertoo Akseli Gallen-Kallelan pakoretkestä Suolahteen 1906 ja Juhani Ahosta seutukunnan historiassa. Kunnallisneuvos, lausuntataiteilija Maija Piitulainen esittää perinnerunoja. Musiikkinumeroiden ohella ohjelmaan kuuluu kahvitarjoilu. Suolahti ja Keski-Suomen kulttuuriyhdistys järjestävät tapahtuman. Tervetuloa Suolahden Vanhalle asemalle 28.7. klo 19. Paikka on jo itsessään näkemisen arvoinen: taiten kunnostettu rakennus järven rannassa.

Viitasaarelle kokoonnutaan elokuussa paikallisten ja myös koko maakuntaa koskevien asioiden äärelle, ja yhdyshenkilönä on rehtori Terttu Möttönen. Elo-syyskuun taitteen lauantaina kokoonnumme Jyväskylässä: maakuntakirjaston Minnansalin tilaisuudessa on aiheena kirjallisuus, ja lisäksi keskustellaan kulttuuripolitiikasta.

Ottakaa yhteyttä, jos haluatte mukaan tai jos haluatte, että järjestämme tapahtumia paikkakunnallenne. Kulttuuri kuuluu jokaiselle, ja siksi tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Katriina Kajannes, dosentti
katriina.kajannes@suomi24.fi

Ei kommentteja: