lauantai 16. elokuuta 2008

Jyväskylä kirjakaupunkina

Jyväskylä on vilkas kirjallisuuskaupunki, jossa julkaistaan runsaasti tieto- ja kaunokirjallisuutta. Keski-Suomen kirjailijat ry:n aktiivisuuden ansiosta Älylässä, yliopiston alueen vieressä, on Kirjailijatalo. Suomen maakuntakirjailijat ry kokoontuu Kirjailijatalolla, samoin harrastajakirjoittajayhdistys Kynäri. Kirjailijat ja kirjallisuusväki tekevät kaupungissa ja maakunnassa monipuolista kulttuurityötä. Monet yhdistykset pitävät kaupungissa esillä kirjallisuuden asiaa.

Harri Tapper, Pirjo Hassinen, Teppo Kulmala ja muut kirjailijat vierailevat muun muassa kouluissa ja kirjastoissa kertomassa tuotannostaan. Kaupungissa järjestetyt lukuisat kirjallisuustapahtumat ovat suosittuja. Yliopistossa koulutetaan Suomen kirjallisuuden osaajia.

Jyväskylä tunnettiin jo 1800-luvulla kirjakaupunkina. Sitä kehitettiin 1800-luvulla määrätietoisesti suomenkielisen oppi- ja kirjasivistyksen tukikohdaksi mm. perustamalla sinne ensimmäinen suomenkielinen lyseo ja tyttökoulu.

Opettajaseminaarilaiset julkaisivat lukemistoja ja albumeita sekä kauno- ja tietokirjallisuutta. Gummerus ja Weilin & Göös aloittivat kaupungissa kustannustoimintansa. Jyväskylässä ja sen ympäristössä ovat toimineet Robert Kiljander, Martti Korpilahti, Elsa Heporauta ja Leo Kalervo. Vuosituhannen vaihteen jyväskyläläis- ja keskisuomalaiskirjailijoita ovat Harri Tapper, Liisa Laukkarinen, Pirjo Hassinen ja Teppo Kulmala.

Ei kommentteja: