lauantai 16. elokuuta 2008

Kapeneeko kansanvalta - onko ihmisellä arvoa?

Julkaisufoorumi Keski-Suomen viikko


Presidentti Tarja Halonen muistutti aiheellisesti, että ihmisoikeustilannetta tulee seurata. Yhteiskunta ja asenteet ovat muuttuneet vuodessa, parissa: ihmisellä on lähinnä vain välinearvo. Kansanvalta kapeutuu, rahan valta kasvaa.

Poliitikkojen on puututtava jämäkästi eriarvoisuuteen. Sorrettujen itsensä – työttömien, vanhusten, pikkulasten vanhempien – on mahdotonta saada tilanteeseensa korjausta. He eivät edes saa asiaansa julkisuuteen, mikä ei ole sattumaa. Valtaeliitti, koulutus ja tiedotus ovat kehittyneet kansanvallan rapauttajiksi.

Tiedottajia koulutetaan ja palkataan yhä uusia, mutta itse asiassa he estävät vapaan tiedonkulun. Osa heistä näkyy saavan verovaroin vasemmistonvastaisen koulutuksen. Keskisuomalaisen päätoimittaja on ylpeillyt siitä, että hän on tukenut alan koulutusta Jyväskylässä sosialistisen Tampereen vastapainona. Pinnalliset tiedotusvälineet palvelevat kulttuuriheerostamme eli Roope Ankkaa sumuttamalla kansaa. Koulutus oikeistolaistuu. Ajattelua, kriittisyyttä ja vastuullisuutta ruokkiva kirjallisuuden oppiaine on näivetetty, samoin muut ihmisen arvostukseen kasvattavat aineet.

Yhteiskuntaan on rakentunut gettoja. Työttömät pysykööt omissaan, vanhukset omassaan. Tuomio työttömäksi on tuomio erilleen muista. Kiitos 30 vuoden uutterasta työstä voi olla yksi lause sähköpostiviestissä, ja toisessa lauseessa työhuone käsketäänkin tyhjentämään parissa päivässä.

Tuomio työttömäksi on usein kuolemantuomio. Työttömät sairastuvat vakavasti ja syyttään. He ovat yhteiskunnan sijaiskärsijöitä, joilla ei ole samaa arvoa kuin muilla. Kaikki eläkeläiset ja työttömät eivät voi syödä terveellisesti, matkustaa eivätkä harrastaa juuri mitään. Lehtiä ei voi tilata, kirjastoon ei ole varaa ajaa bussilla lukemaan niitä. Eriarvoisuus on ihmisoikeuksien riistoa.

Missä on puolue, joka alkaa tinkimättä edistää tasa-arvoa ja luopuu palvelemasta vain joitakin eturyhmiä?

Ei kommentteja: